top of page
  • Writer's pictureJ-Men

Häävinkit, osa 1 - Hääbändiä mä metsästän

Päivitetty: 17. elok. 2023
Viimeinen kappale soi, ympärillä keinuu rakkaita ihmisiä ja paidat ovat hiestä märkiä. Onnistuneet juhlat alkavat olla loppupuolella.


Mutta miten tähän ollaan päädytty?


Tästä alkaa J-Menin Häävinkit-sarja, jossa käymme läpi kaiken, mitä Sinun tarvitsee tietää bändin roolista häissä.


Kelataan ensin alkuun ja lähdetän liikkeelle hääbändin metsästyksestä. Edessä on nimittäin aikamoinen viidakko.


 


Mistä alkaisin?

Ammattilaisen näkökulmasta bilebändejä tuntuu olevan todella paljon tarjolla, mutta henkilölle, joka järjestää ehkä ensimmäistä (ja viimeistä) kertaa elämässään tämän kokoluokan juhlia, tilanne on toinen. Tai no bändejä toki löytyy hakukoneista pitkä lista, mutta mistä tietää, mikä valita? (aiheesta kootusti myös täällä )


Tarkastellaan asiaa kolmesta näkökulmasta

  1. Laatu

  2. Helppous

  3. Raha


1. Laatu - mistä sen tunnistaa?


Ensimmäinen, mutta ei ainut, laadun tae on bändin ammattilaisuus. Harrastelijabändikin voi tehdä juhlasta ikimuistoisen, jos meininki on kohdallaan, mutta todennäköisyydet paranevat panostettaessa ammattibändiin.


Ammattibändin etuja ovat esimerkiksi:

  • Monipuolisuus - Genre kuin genre eli tyylilaji onnistuu autenttisesti ja uskottavasti ja setit voidaan kasata asiakkaiden toiveita kuunnellen. Myös toivekappaleeksi käy lähes mikä tahansa teos.

  • Kokemus - taitava bilebändi osaa myös muokata settejä lennosta, eli vaihtaa kappaleita ja niiden järjestystä sen mukaan, mikä näyttää uppoavan juhlakansaan. Myös muutokset ja yllättävät tilanteet on koettu ennenkin, joten huoli pois!

  • Ulosanti - ammattilainen ei keskity vain omaan suoritukseensa tai varsinkaan virheisiinsä, vaan pyrkii kaikissa tilanteissa luomaan hyvää tunnelmaa toiminnallaan. Tärkeintä on juhlakansan viihtyminen, eikä kukaan halua kuulla etukäteen anteeksipyyntöjä vaikeasta kappaleesta tai juuri ennen keikkaa hajonneesta soittimesta.

Mutta kuten sanottua, ammattilaisuus ei kuitenkaan ole ainoa tekijä onnistuneen juhlan varmistamiseksi.


Esiintyminen on kokonaisuus, johon vaikuttaa bändin sisäinen meininki, huumorintaju, spiikit, biisivalinnat, kontakti yleisöön -> instrumentin hallinta ja ammattitutkinto eivät siis yksinään takaa asiakkaan kannalta onnistunutta viihde-elämystä. Näistä tekijöistä parhaan kuvan etukäteen saa tutustumalla videoihin ja asiakaspalautteisiin (alareunassa).2. Helppous - avaimet käteen


Jotta bändistä jäisi hyvä kuva, ei edes pelkkä lavashow riitä. Yhteistyö alkaa nimittäin jo ensimmäisestä yhteydenotosta.


Selkeä tarjous, hyvä kommunikointi, asioiden sopiminen riittävällä tarkkuudella riittävän ajoissa ja palveluasenne ovat äärimmäisen tärkeitä elementtejä onnistuneiden juhlien järjestämisessä - jo ennen kuin ensimmäistä ääntäkään on soitettu.


Myös käytännön asiat vaikuttavat. Äänentoisto ja valot kulkevat yleisimmin bändeillä mukana ja kuuluvat hintaan. Oma äänentoisto on myös lähes aina paras vaihtoehto vaikka tilassa olisikin jonkinlainen ratkaisu jo olemassa. Bändille tutut laitteet vähentävät säätöä ja nopeuttavat kasausta.


Häävinkit-sarjan kakkososassa lisätietoa siitä, miten valmisteluprosessi sujuu J-Menin kanssa.


Bändin tavoite on hoitaa oma hommansa alusta asti niin hyvin, että juhlaväki voi keskittyä muihin järjestelyihin ja lopulta tärkeimpään: juhlimiseen!3. Raha - Mitä tämä kaikki maksaa?


Hääfoorumeilla käytävistä keskusteluista käy nopeasti ilmi, että bändien hinnat vaihtelevat todella paljon. Joku on saattanut saada tutun kautta 4x45min 500€:lla ja toisilla hinnat ovat lähempänä 3000€:a.


Ammattilaisten kohdalla hintaan vaikuttaa mm. seuraavat asiat:

  • kuinka paljon musiikkia halutaan

  • kuinka pitkä matka juhlapaikalle on

  • kuinka monta soittajaa bändissä on

Näiden lisäksi suurin yksittäinen tekijä on työn kausiluonteisuus. Suurin osa häistä järjestetään kesälauantaisin, joita on vain n. 15kpl. Näin ollen hinta on korkeampi kuin, jos juhlat järjestettäisiin marraskuisena tiistaina, jolloin keikkoja ja juhlia on muutoinkin vähemmän. Muusikot saavat nimittäin palkkansa vain ja ainoastaan toteutuneista keikoista. Harjoittelusta ja varsinkaan lomista ei rahaa heru :)


J-Menin hinnat pyörivät 1500€ ja 2500€ välimaastossa, riippuen mm. yllä mainituista seikoista, mutta jokainen tapaus käsitellään aina erikseen!


Mikäli bändi käy turhan kalliiksi, pyydä tarjous trubaduurista!


Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä niin vastaamme kaikkiin kysymyksiin parhaamme mukaan!


Häävinkit, osa 2 - Ennen h(p)ääpäivää tulossa pian!


Metsästysonnea!


<3: Jiit


101 katselukertaa0 kommenttia

Comentarios


bottom of page